Klemen Kovačič

Umetniško delo

Performans v trajanju

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani

Na sporedu

10.06.2023, sobota / 12:00 / GT22

telo, titanov dioksid, blago (100% bombaž) 1

8 ur
8 prizorišč
∞ korakov

Izvajalec Klemen Kovačič

Začetek performansa ob 12. uri na Intimnem odru GT22, nato bo Klemna pot vodila po osmih festivalskih lokacijah po tem zaporedju: Židovski trg – Lutkovno gledališče Maribor – Sodni stolp - Univerzitetna knjižnica Maribor – SNG Maribor – Vinagova klet - Vetrinjski dvor – GT222

Umetniško delo je performans v trajanju, ki tematizira pojem dela na področju (uprizoritvenih) umetnosti. Časovno ga uokvirja običajni osemurni delavnik, prostorsko pa se umešča v javni prostor med osmimi prizorišči Festivala Borštnikovo srečanje. Metodološko se naslanja na japonsko obliko plesa, imenovano buto. 

Skozi prizmo (dolgotrajne) prisotnosti, bistvenega elementa performansa, si zastavlja (vsaj) naslednja vprašanja: Kako razumemo delo v polju umetnosti? Kaj pomeni biti hkrati izvajalec in orodje za izvajanje dela? Kdaj se za ustvarjalca na polju umetnosti začne in konča delavnik? Je ločnica med profesionalnim in zasebnim določljiva? In nenazadnje: je umetnost sploh delo?

Zahvale Tanja Zgonc, Tina Kolenik in Rosana Knavs
 

1Kostum je izdelan iz odslužene gledališke zavese, ki je bila uporabljena v akademijski produkciji Predstava ob jezeru: Tik pred revolucijo (r. Žiga Divjak, 2013, AGRFT).

V prvotni izvedbi se je performans odvil na osemnadstropnem stopnišču Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Umetniško delo <em>Foto: Željko Stevanić</em>
Foto: Željko Stevanić